Bár a magas sarkú cipő nagy divat, mégis sokan ellenzik az egészségre gyakorolt negatív hatása miatt. Ők többnyire a teljesen lapos cipőkre esküsznek, azonban nem árt tudni, hogy az sem sokkal jobb választás. Fontos, hogy a cipő kiválasztása során ne csak azt nézzük, hogy a cipő mennyire tetszik, hanem azt is, hogy hosszútávon történő viselése esetén vajon mit tesz a lábunkkal.

Az optimális sarokmagasság a nők körében 4 centiméter, a férfiaknál pedig 2,5 centiméter.

Bár a 11 centis sarkú cipők nagyon nőiesek, biztos, hogy hosszú távon nem tudjuk őket viselni, ha pedig mégis erőltetjük, súlyos problémáink adódhatnak a lábunkkal, a térdünkkel, a csípőnkkel vagy a gerincünkkel.

 

Közelebb a természeteshez

Lábainkat eredetileg arra „tervezték”, hogy természetes talajon, mezítláb járjunk. Éppen ezért igencsak természetellenes helyzetbe kényszerítjük azzal, hogy cipőben járunk, ráadásul aszfalton. Sokan gondolják azt, hogy a lapos cipő van legközelebb a természetes állapothoz, azonban ez tévedés: a túl lapos sarkak majdnem ugyanolyan ártalmasak, mint a magasak, mert az egyenes talajon az egyenes talpú cipő szintén nagyon természetellenes. Ez az oka annak, hogy a legegészségesebb az, ha egy kis sarka azért van a cipőnek – de tényleg csak egy kicsi, ne essünk túlzásba!

Optimális sarokmagasság

Optimális sarokmagasság

Hasznos gondolatok

Semmiképpen nem jó ötlet megvárni, míg már fájdalmaktól szenvedünk. Ha erre a pontra eljutunk, már teljesen hiábavaló az ideális magasságú sarkakon járni, ettől ugyanis nem fognak megszűnni a panaszok.

Sokan gondolják azt, hogy a lapos cipő van legközelebb a természetes állapothoz, azonban ez tévedés.

A nem megfelelő lábbelik okozta problémák nagy része nem visszafordítható, vagy ha igen, akkor is hosszú kezelések, esetleg komoly műtétek útján. Lábunk egészséges formájának megőrzésében a megelőzésnek van a legnagyobb szerepe, ezért vegyük komolyan.

Természetesen alkalmanként nyugodtan felvehetünk magasabb vagy éppen laposabb sarkú cipőt, de fontos, hogy ne hordjunk hosszú időn át folyamatosan ilyeneket. Mindig váltogassuk a lábbelinket, tornáztatni kell a lábunkat, többször egymás után ne vegyünk fel a kelleténél magasabb sarkú cipőt. A magasságon kívül nem árt a szélességre is odafigyelni: minél szélesebb a sarok, annál jobb a testtartásunk stabilitása szempontjából. Ha csak egyfajta cipőt hordunk, elkényelmesedik a láb, az pedig nem egészséges.

Sarkalás, sarok csere