A magassarkú cipő sosem megy ki a divatból, nem véletlenül képezi hosszú évek óta a nők ruhatárának egyik alapkellékét. Ha egy nő csinos akar lenni, esetleg hódítani akar, szinte biztos, hogy egy magassarkú lábbelit választ még akkor is, ha tudatában van annak, hogy ez jóval kényelmetlenebb, mint egy lapos talpú cipő.

A szépségért meg kell szenvedni – tartja a mondás...

A szépségért meg kell szenvedni – tartja a mondás és ezt a nézetet sokan osztják is, így a legtöbb hölgy már elfogadta, hogy a magassarkú cipő nagyjából egyenlő a szenvedéssel. Ha azonban odafigyelünk néhány alapvető íratlan szabály betartására, kényelmesebbé tehetjük a magas sarkak viselését.


Mindig figyeljünk a cipőméretre!

Ez alapnak tűnik, mégis sokan csúsznak el már ezen a ponton is. Számtalan nő követi el azt hibát, hogy szám alapján vesz cipőt és nem próbálja fel. Ez azért nagyon rossz ötlet, mert a cipők számozása igencsak eltérő lehet. Lehet, hogy az egyik márkából 36-os passzol a lábunkra, míg a másikból 37-es vagy 35-ös. Ha biztosra akarunk menni, mindenképpen próbáljuk fel, a mérettel kapcsolatban pedig legyünk maximalisták!

Ha fél számmal kisebb és itt-ott szorít, akkor megvehetjük, mivel cipészműhelyünk fél számot garantál cipőtágításban! Ha nagyobb a magassarkú cipellő, csak akkor vegyük meg, ha nincs más választásunk, mert nem fogjuk tudni hordani, így fölöslegesen dobunk ki pénzt rá. Lehet, hogy nagyon szép a cipő, de mi értelme van megvenni, ha nem tudjuk viselni? Egyetlen reményünk akkor adódik, ha „épp hogy” méretesebb a topánka – ez esetben talp és kéreg béléssel tudunk szűkíteni a női magassarkún.

Nem mindegy, milyen az anyaga

Abban, hogy egy cipő mennyire kényelmes, igen nagy szerepet játszik az anyaga. Általában minél puhább egy lábbeli, annál kényelmesebb, bár természetesen akadnak kivételek. A cipő kialakításán is sok múlik, valamint azon, hogy a választott cipő passzol-e ránk rendesen – ne vegyünk olyat, ami keskeny a lábunkra, vagy túlságosan összenyomja a lábujjainkat.

Természetesen a sarok mérete sem mindegy.

Maradjunk ésszerű korlátok között!

A mi tanácsunk az, amit a cipészdinasztiánk évtizedek óta tanul és tapasztal: az optimális női sarokmagasság 4,5 cm.

Hiába vagyunk gyakorlottak, van az a szintje a magas sarkaknak, amelyeken már lehetetlen fájdalom nélkül járni. Maradjunk ésszerű korlátok között és olyan cipőt válasszunk, ami még nem irreálisan magas. Az is segít, ha a sarok nem tűsarok, vagyis vastagabb, ebben ugyanis sokkal könnyebb egyensúlyozni, mint a vékony sarkakban. A mi tanácsunk az, amit a cipészdinasztiánk évtizedek óta tanul és tapasztal: az optimális női sarokmagasság 4,5 cm.

De ne feledjük, hogy alkalmi esetekben a 8-10-12 centis sarok kiemeli lábunk szépségét. Az otthoni környezetben pedig ilyen jól esik egy lapos papucsban kószálni a lakásban :-)

Cipősarkalás