A bőrök felosztásának többféle változata ismeretes. Lényegében a bőröket három fő részre oszthatjuk:
- Hátközép vagy krupon rész
- Nyakrész
- Hasszél részek
A hátközéprész a bőrnek mintegy 45-50%-át, a nyakrész 20-25%-át, a hasszél 30-35%-át teszi ki. A bőr legértékesebb része a hátközéprész, amely aránylag egyenletes vastagságú. A kruponrész gerincrész és hasszél felé eső részei között 10-30%-os vastagsági differencia van. A hátközéprész a bőr legtömöttebb része, mivel az állatnak ez a része van kitéve leginkább az időjárás viszontagságainak.
A bőr hasrésze általában lazább szövetű és kevésbé egyenletes vastagságú, mint a kruponrész.
A bőr felosztásának másik elterjedt változata az 5 részre való beosztás, aminek lényege a következő:
A hasrészen hosszirányban kettéhasított bőrről a hasrészeket (jobb-bal) levágják, majd a bőr nyakrészét távolítják el. A derékrészt középen a gerincvonal mentén kettévágják és így jutnak két kruponrészhez. Az öt részre való felosztást általában a talpbőröknél alkalmazzák.
Ha a bőrről csupán a két hasrészt vágják le, (a gerincvonal mentén a hátközéprészt nem hasítják ketté): az ily módon kapott bőrt csukának nevezik.