Felső bőrök

A cipőkészítésre használatos felső bőrök legtöbbje ásványi cserzéssel készül. A zsíros felsőbőröket növényi cserzéssel, esetleg króm elő- vagy utáncserzéssel készítik ki. Az ásványi cserzésű bőrök barkarajza szép, jól kikészíthető. Szakítószilárdságuk és hőállóságuk lényegesen magasabb, mint a növényi cserzett bőröké, kikészítési idejük rövidebb. A növényi cserzett bőrök vízállóbbak, jobb hővezetők.

Sevró bőrök

Sevró bőrök

Cipész tudástár - Bőrök

Sevró bőrök

Sevró bőr

Cipész tudástár - Bőrök

 

A sevró bőr gida bőréből készül kombinált, esetleg krómos cserzésű eljárással. Finom barkájú, egyenletes vastagságú, simulékony, fényes felületű felsőbőr. Rugalmassága, hajlékonysága és szép tiszta barkája miatt egyike a legjobb felsőrész bőröknek.

Ha krómcserzéssel készítik a sevró bőrt, a barkájának megkímélése miatt rendszerint kétfürdős krómcserzést alkalmaznak. A sevró bőr teltebb fogásának elérése céljából gyakran gambir utáncserzést alkalmaznak a krómcserzés után.

Sevrett bőr

Cipész tudástár - Bőrök

 

A sevrett bőr juh és bárány bőréből készül, a sevróhoz hasonlóan kombinált vagy ásványi cserzési eljárással. Rostszerkezete lazább, mint a sevróé, vastagsága egyenlőtlenebb, szakítószilárdsága is lényegesen alacsonyabb. A kiterített sevrett egészbőr alakja is eltér a gidasevrótól, barkarajza is lényegesen különbözik.

Lósevró bőr

Cipész tudástár - Bőrök

 

A lósevró bőr a ló elejerészéből készült, a gidasevróhoz hasonló barkájú, fényes felületű felsőbőr. A sevróbőr helyettesítésére használják. A jó lósevró bőr jellemzője, hogy vastagsága egyenletes, telt fogású, hajlékony, rugalmas felsőbőr. Főleg kollodiumos fedőfestéssel hozzák forgalomba. Főleg női és gyerekcipők készítésére használják.

Cipész kisipar - Kovács Attila, Kovács Ferenc, Lesch Henrik - KIOSZ Budapest, 1959