Az angol varrott cipő legfontosabb eleme a ráma. A rámán varrott cipő esetén a bőrcsíkot, az ún. rámát, a kaptafára feszített felsőrészhez és a talpbéléshez kézzel varrják fel. Erre kell felerősíteni, valamint rávarrni a talprészt, ami lehet szimpla vagy dupla talp, továbbá a sarkat. Ez a művelet is természetesen kézzel készül.

Rámán varrott cipő

Rámán varrott cipő

Cipész tudástár - Cipőkészítés

Az angol varrott cipő talpbélésének előkészítése lényegesen nagyobb gondoskodást kíván, mint a szeges cipőé. (anyagvastagság: férfi cipő esetén: 3-3,5 mm; női cipő esetén: 2,5-3 mm) Szabás után a szeges cipő talpbéléséhez hasonlóan beáztatjuk, majd szikkadás után előnyújtást végzünk a talpbélésen, a kész cipődeformálódásának elkerülése végett.

A rámán varrott cipő talpbélésére varratfalat kell készíteni az anyag vastagságától, az alja kikészítési módjától függően. A varratfal külső és belső vonalát késsel vagy körzővel bejelöljük, majd a jelölési vonal mentén késsel bevágjuk. A bevágás mélysége általában a talpbélés teljes vastagságának egyharmada. A bevágás mélysége általában a talpbélés teljes vastagságának egyharmada. Árokkaparóval a bevágott részt felnyitjuk, majd talpbélés gyaluval a külső bevágás és a talpbélés széle közötti anyagot a bevágás mélységéig kigyaluljuk, úgy, hogy a talpbélés teljes vastagságának kb. a fele legyen a talpbélés széle. A belső bevágás árok kaparóval való felnyitása után talpbélés gyaluval menetes árkot vágunk.

Ráma

Cipész tudástár - Cipőkészítés

 

A ráma anyaga rámanyak vagy hasonló minőségű tömött, de hajlékony nyak vagy hasrész. A ráma hossza kb. megegyezik a talpbélésen előszúrt varratfal hosszúságával, erre a méretre kb. 1-2 cm-t még ráhagyunk. A ráma szélessége a cipő fazonjától és a megmunkálás módjától függően változik. Férfi cipőknél 10-12 mm, női cipőknél 8-10 mm széles a ráma.

A beáztatott rámát térddeszkán vagy márványlapon a kést ferdén tartva a jelölés mentén, párhuzamosan kell elvékonyítani, az élezés színoldalán. Szokás a ráma színoldalát üvegcseréppel lekaparni.

A további belső alkatrészek, orrmerevítő, kéreg, lágyékerősítő és talpizom kitöltő megmunkálása azonos a szeges cipőével.

Talp

Cipész tudástár - Cipőkészítés

 

A talp anyaga cipőipari krupon vagy varrókrupon. Talpvastagság női cipőnél 4-4,5 mm, férfi cipőnél 4,5-5,5 mm, fajtától függően szandál esetén 0,5 mm-el kevesebb. Szabás után beáztatják, majd áztatás után nedves zsákban tartják a megmunkálásig.

A megmunkálás első művelete a talp tisztítása, üvegcseréppel a talp húsoldalán levő felesleges kócokat eltávolítják. Ezt követően a kalapálásnál úgy járnak el, hogy a talprész középpontjától kifelé haladva tömörítik a talpat enyhe ütésekkel. Finomabb kivitelű angol varrott cipőknél a talp szélét a lágyékrészen 15-20 mm szélességben élezik, a talp vastagságának kétharmad vagy fele részéig.

Rámázás

Cipész tudástár - Cipőkészítés

 

A fára foglalás az angol varrott cipőnél, hasonlóan a többi cipőhöz az egyik legfontosabb cipész művelet. Miután a felsőrészt a kaptafára foglalják és az felveszi a kaptafa idomát, következik az angol varrott cipők legfontosabb alapozó művelete, a rámázás.

A rámázás célja az angol varrott cipő talpbélésének, felső részének, valamint a rámának együttes összeerősítése. A rámázást kéttűs-kétfonalas varrással végzik.

Angol varrott cipő

Angol varrott cipő

Cipész tudástár - Cipőkészítés

A ráma felerősítését a sarok elejénél kezdik a cipészmesterek. A ráma felvarrásakor a varratfalat benedvesítik, majd a ráma élezett szélét 10-15 mm-es ráhagyással az előszúrt varratfalnak a sarok alá eső végén, annak széléhez illesztik. A rámán és a felsőrész foglalási többletén keresztül beszúrják a varrótűt és a fonalat keresztülhúzzák, úgy hogy annak néhány centis vége kiálljon. A kiálló fonalvéghez hozzákötik a második fonalat, majd a fonalat kifelé húzzák addig, amíg a csomó a varratfalon előszúrt lyukig ér. A második előszúrás után a ráma belső szélét folytatólagosan a varratfal mellett a befoglalási többlet végéhez illesztik és a varratfonal előszúrt lyukkal szemben beszúrják a rámába. Az ár kihúzása után beszúrják a varrótűt, kb. annak feléig, majd a másik tűt, amely alul lesz, szintén beszúrják, kb. a feléig. A két tű végét meghúzva a rámázófonallal odaerősítik a rámát a talpbélés varratfalához.

Ily módon lesz körülvarrva a ráma a talpbéléshez, majd az utolsó öltésnél a két fonalat csomóval erősítik egymáshoz. A rámázás befejezése után a talpbélés varratfalát enyhén megkalapálják, hogy a benne levő fonal jól záródjon.

Az angol varrott cipőnél, ha a cipőt csak sarokig rámázzák, a sarokrészt bekötik, majd faszeggel felerősítik a sarokrámát.

A talpizom és lágyékrész kitöltése után feligazítják a talpat és a ráma szélességének megfelelően körülvágják. Miután körülvarrták a talpat saroktól sarokig, a sarokrészt faszeggel erősítjük a cipőhöz. A talpszél körülvágása után az ismert módon felépítjük a sarkat, majd körülvágjuk és bereszeljük a cipő talpszél részével együtt.

Csiszolás és festés után a talpszélt és sarokrészt fényezik, majd kihúzzák a kaptafát. Minimális kireszelés után beragasztják a cipészmesterek a beragasztót, majd kitömik a cipőt és kikészítik.

Cipész kisipar - Kovács Attila, Kovács Ferenc, Lesch Henrik - KIOSZ Budapest, 1959