Örök sláger a nők körében a magassarkú cipő. Ezek a lábbelik nőiességet, eleganciát és kifinomultságot sugallnak, valamint rendkívül előnyösek is lehetnek. Egy alacsony nő például nyerhet a magassarkú cipők segítségével néhány centit, a teltebb hölgyeket vékonyabbnak mutatja, a lábakat pedig formásabbá varázsolja. A szépségért azonban sokszor szenvedni kell, így a magas sarkakon való járás esetében is.

A nagyobb probléma az, hogy számos negatív hatással lehet az egészségünkre is.

Sajnos a legtöbb magassarkú cipő igen kényelmetlen, fájdalmas bennük a járás. Ez azonban a kisebbik gond. A nagyobb probléma az, hogy számos negatív hatással lehet az egészségünkre is, és rengeteg, hosszútávon is fennálló panaszt okozhat.

Rendellenes tartás

Az egészségügyi aggályok a magassarkúval kapcsolatban széles körben ismertek, mégis rengeteg nő választja még mindig ezeket a lábbeliket. A probléma főként abból adódik, hogy a sarkak megemelésével a test súlypontja máshová tevődik, ez pedig rendellenes tartásba kényszeríti a cipő viselőjét. Mivel eleinte a lábban jelentkezik fájdalom, sokan azt gondolják, hogy elsősorban erre a területre kell fókuszálni, pedig ez tévedés. A rossz tartás miatt a többi testrész kompenzálni kénytelen, így a problémák máshol is jelentkezhetnek, például a térdben, a csípőben, valamint a gerincben. A nyaki gerincre is hatással lehet az ilyen lábbelik viselése, ugyanis a rossz tartás miatt a gerinc nyomhatja az idegeket, krónikus fejfájást idézve elő.

Magassarkú cipő veszélyei

Magassarkú cipő veszélyei

Hasznos gondolatok

Sokszor nem praktikus

Főleg a fiatal lányokat riogatják azzal a szüleik, mikor magassarkút kezdeni hordani, hogy előbb-utóbb kitörik a bokájuk. A legtöbben persze legyintenek csak erre, ugyanakkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy ez nem feltétlenül teljesen alaptalan és nem csak elrettentésként mondják.

Akit még ez sem tántorított el a magassarkú lábbelik folyamatos viselésétől, annak nem árt, ha azzal is tisztában van, hogy a lábfej csúnyán eldeformálódhat a túl gyakori viseléstől.

Ha különösen magas a cipőnk sarka, tényleg esélyes, hogy egy rosszat lépünk, esetleg belelépünk egy kisebb gödörbe, kátyúba, ami miatt kifordul a bokánk, és már törik is. Nedves időben különösen nem tanácsos ezeket a cipőket viselni, ugyanis jóval könnyebb bennük megcsúszni a nem túl stabil járás miatt, aminek szintén komoly sérülés lehet a vége.

Akit még ez sem tántorított el a magassarkú lábbelik folyamatos viselésétől, annak nem árt, ha azzal is tisztában van, hogy a lábfej csúnyán eldeformálódhat a túl gyakori viseléstől.

Sarkalás, sarok csere