Felső bőrök

A cipőkészítésre használatos felső bőrök legtöbbje ásványi cserzéssel készül. A zsíros felsőbőröket növényi cserzéssel, esetleg króm elő- vagy utáncserzéssel készítik ki. Az ásványi cserzésű bőrök barkarajza szép, jól kikészíthető. Szakítószilárdságuk és hőállóságuk lényegesen magasabb, mint a növényi cserzett bőröké, kikészítési idejük rövidebb. A növényi cserzett bőrök vízállóbbak, jobb hővezetők.

Box bőrök

Box bőrök

Cipész tudástár - Bőrök

Box bőrök

Borjúbox bőr

Cipész tudástár - Bőrök

 

A borjú boxbőr a szopós borjú bőréből készül ásványi cserzéssel. Felülete enyhén zsírozott, mely biztosítja számára a simulékonyságot. Barkarajza négyszög alakú, ún. zártbarkát képez. Vastagsága egyenletes, simulékony, telt fogású. Rugalmas, magas szakítószilárdságú, fényes felületű felsőbőr. Ásványi cserzés esetéén - attól függően, hogy milyen cserzőanyaggal készítették ki - keresztmetszete kék, szürke és zöld szint mutat.

A borjú boxbőr felhasználása: férfi, női és gyerekcipők készítésére használják. Luxus cipők és utcai cipők készítésére egyaránt alkalmas.

Marhabox bőr

Cipész tudástár - Bőrök

 

A marha boxbőr krómcserzésű, közepesen zsírozott, kevésbé egyenletes vastagságú felsőbőr. A jó minőségű marha boxbőr telt fogású és simulékonysága mellett rugalmas és tömött szerkezetű. Barkája repedésre nem hajlamos.

Lóbox bőr

Cipész tudástár - Bőrök

 

A ló boxbőrt ló elejerészéből készítik króm vagy alumíniumcserzési eljárással. Vastagsága a marhaboxnál egyenletesebb, rendkívül apró, sűrű barkarajzú, fényes felületű, közepesen zsírozott felsőbőr. A vízfelvétel és vízáteresztési értéke kevésbé kedvező, mint a marha boxbőré. Nagy mennyiségű magába fogadása után könnyen deformálódik.

Dullbox bőr

Cipész tudástár - Bőrök

 

A dullbox bőr mesterséges barkarajzzal ellátott (préselt), erősebben zsírozott krómcserzésű felsőbőr. Növendékmarha és marha bőréből készül. A mesterséges barkarajz tartósságának fokozása céljából krómcserzés után növényi cserzőanyagokkal való utókezelésnek vetik alá.

Kipszbox bőr

Cipész tudástár - Bőrök

 

A kipszbox bőr a Zebu bőréből készül, főleg krómcserzéssel. A kipszbox bőr barkarajza finom, borjú boxbőrhöz hasonló. Vastagsága lényegesen egyenlőtlenebb, mint a borjú boxbőré és általában keményebb is. Az állat hátán lévő kis púp erősen rontja a bőr minőségét. Utcai cipők készítésére alkalmas.

Sertésbox bőr

Cipész tudástár - Bőrök

 

A sertés boxbőr a sertés bőréből készül ásványi cserzési eljárással. A legjobb minőségű az 50 kg körüli sertés hátközép részéből készült bőr. A sertés boxbőrt általában mesterségesen préselt barkarajzzal hozzák forgalomba. Mesterséges barkarajz esetén is a hármas csoportú szőrtüszőhelyek jól láthatók. Festése kazeinos festékkel történik. Szakítószilárdsága a box bőrök közül a legalacsonyabb.

Cipész kisipar - Kovács Attila, Kovács Ferenc, Lesch Henrik - KIOSZ Budapest, 1959