A bőr feladata az élő állaton

Cipész tudástár - Anyagismeret

 

Az állatokon a bőr többféle feladatot lát el:

 • Védi az állatot a külső viszontagságokkal szemben, megóvja a belső szerveket a hőmérséklet ingadozásaitól, továbbá védi az egész szervezetet a külső behatásoktól, sérülésektől.
 • Érzékszervük vezeti a külső ingereket, hideget, meleget, fájdalmat, stb...
 • Lélegzik, a bőrben keletkező szénsavat kibocsátja és helyette oxigént vesz fel.
 • Kiválaszt a mirigyek útján izzadságot.
 • Hőkiegyenlítő feladatot lát el. A zsiradék kiválasztással és véredények összehúzódásával megóvja az állatot nagyobb hőveszteségektől, kitágulásával hőemelkedéstől.

Az állati bőrök színe változó. A bőr színe függ a benne lévő festékektől, a hámréteg vastagságától, valamint a nedvesség és vértartalomtól. A bőr szövete alatt lévő kis apró testecskéket, melyek a színképződést eredményezik, pigmenteknek nevezzük, a festékképződés folyamát pedig pigmentációnak. A bőr szövete alatt lévő pigmentek mennyiségének komoly befolyása van a bőrök minőségére és színtartósságára. A minimális pigment tartalmú bőrök megmunkálása és festése nehéz. Pigmenttel telített bőrökön viszont gyakran találkozunk átszíneződéssel.

Az állati bőrök felépítése

Cipész tudástár - Anyagismeret

 

A cipőiparban használt bőrök szerkezeti felépítése nem teljesen azonos, mert az függ az állat fajtájától, nemétől, korától, életmódjától, éghajlati viszonyoktól. A cipőiparban használatos állati bőrök valamennyiének azonban három, egymástól jól elhatárolt rétegeit tudjuk megkülönböztetni:

 • Külső hámréteg (felhám)
 • Belső kötő szövet (irha)
 • Bőr alatti szövet (hájas réteg)

A külső hámréteg - a felhám

 • A legmélyebben fekszik a csíraréteg, melynek a feladata, hogy az elpusztult hámsejteket pótolja. A csírarétegben találjuk meg a pigment testecskéket, melyek a bőrök színváltozásait idézik elő.
 • A szemcsés réteg közvetlen a csíraréteg felett helyezkedik el.
 • Világos réteg, mely egész lapossá vált sejtekből áll.
 • Szaru réteg - ez a külső hámréteg legvastagabb része, mely kizárólag élettelen, elszarusodott sejtekből áll. A keratin, mely az élettelen sejtek között foglal helyet, teszi a vízzel, vegyi és fertőző anyagokkal szemben ellenállóvá a bőrt.

Belső kötő szövet - az irha

Az állati bőrök legértékesebb része az irharéteg. A külső hámrétegtől és a bőr alatti szövettől eltávolított bőrrészt nevezik irhának, melyet az ipari felhasználásra készbőrnek lehet kikészíteni. A bőr rugalmasságát, tartósságát, hajlíthatóságát az irharétegben lévő ún. kollagén és rugalmas rostoknak köszönheti. Az irharétegben helyezkednek el a bőridegek, melyek az élőállaton az agyközpont felé továbbítják a különböző külső hatásokat.

Az irha felső rétegében szorosan összetapadó rostok apró szemölcsöket alkotnak, melyet a későbbiek során barkának fogunk nevezni.

Bőr alatti szövet - a hájas réteg

Mint, ahogy a neve is mondja, rendkívül laza felépítésű kötőszövet, melyben nagy mennyiségű zsír rakódik le. A hájas réteg az irharéteggel laza kapcsolatban áll. A hájas réteg feladata az élőállaton az, hogy megóvja a nagy mennyiségű hőveszteségtől.

Cipész kisipar - Kovács Attila, Kovács Ferenc, Lesch Henrik - KIOSZ Budapest, 1959