A gojzer varrott technológiával készülő cipőnél a hajlított ráma a felsőrészhez simul, varrás után a rögzített rámára rákerül a talp, majd még egy varrással a járótalp is. A gojzer varrott cipőt kézben tartva láthatjuk a hármas fonatú varrást, ami a kifejezetten elegáns rámán varrott cipővel ellentétben inkább sportos jelleget képvisel.

Gojzer varrott cipő

Gojzer varrott cipő

Cipész tudástár - Cipőkészítés

A gojzer varrott cipő kézi készítésű alkalmi, valamint hétköznapi viseletre készülő cipők felső szintjét képviselik, mely igen régi hagyományra tekint vissza, de a modern megjelenést is kölcsönöz egyúttal. Több változata is létezik a gojzer varrott cipőnek, mint a gojzer vagy a rámán varrott technikával készült cipők. A gojzer varrott cipők a legjobb minőségű anyagokból készülnek, szépen kidolgozott, igen munkaigényes lábbelik, melyek felsőrésze, bélése, talpa és a belső merevítő alkatrészei is (kéreg, orrmerevítő, kitöltők) valódi bőrből készülnek hagyományos módon csirizzel ragasztva, ez természetes és kimagasló szilárdságot ad. A gojzer varrott cipő fő jellemzője, hogy a talpat varrás rögzíti a cipészmester a rámához, ami szintén varrással van felerősítve a talpbéléshez. Ezek együtt szinte örök életű, masszív cipőt eredményez. Minden egyes öltés kézzel készül, ami a gojzer varrott cipő egyedi jellegét hangsúlyozza. Az öltések, a varrófonal festés nélkül is öltöztetik a gojzer varrott cipőt, szép kontrasztot adva a lábbelinek.

Gojzer varrott cipő felsőrész

Cipész tudástár - Cipőkészítés

 

A gojzer varrott cipők felsőrészénél a bőr kihajtása miatt nagyobb bedolgozási többletet hagynak rá a cipészmesterek. A belső alkatrészek felsőrészébe, illetve kaptafára helyezése után következik a fára foglalás.

Az angol varrott cipőkhöz hasonlóan a ráma felvarrása a gojzer varrott cipőnél is megalapozó munkaművelet, tekintettel arra, hogy a köztalpat és járótalpat a rámához kell erősíteni. A gojzer varrott cipő rámázásánál kétféle megoldás létezik: vagy teljesen körbe van rámázva a cipő vagy csak a sarokig ér a ráma.

Az előkészített rámát 10-12 szálas fonattal varrják a felsőbőrön keresztül a talpbélés varratfonalához. A ráma varrása a ráma felső szélétől számítva kb. 1/3 résznyi szélességben történik. A ráma körülvarrása után a rámát vízszintesen kihajtják és becementezik, ezzel együtt a felsőbőrt is, majd a kettőt összeragasztják. A bélésbőrt szokás a talpbéléshez ragasztani vagy pedig kivágni.

Ha a lábbeli sarokig rámásan készül, akkor az angol varrott cipőhöz hasonlóan a sarokrész be van kötve és sarokrámával van ellátva. Kitöltés után igazítják fel az alsótalpat, majd a ráma szélességének megfelelően van körbevágva. Az alsótalp a rámához van levarrva 4-7 mm-es varrással. Ha a lábbeli sarokig rámázott, akkor az alsó talp sarki része faszeggel van megerősítve a cipőhöz. A járótalp a ráma szélének megfelelően van körbevágva. A talpvastagság 2/3 részének mély árok van a járótalpba vágva / kaparva. A járótalp 4-7 mm-es varrással van a rámához varrva úgy, hogy az öltések egymás mellett párhuzamosan haladva láncszerű varratot képeznek. Ha cipőnk rámája csak sarokrészig halad, akkor a talp sarki részét faszeggel erősítik fel az alatta lévő alsótalphoz.

Gojzer varrott cipő

Gojzer varrott cipő

Cipész tudástár - Cipőkészítés

Az ároktakarás és talpszél körülfaragása után épül fel a cipősarok. A talpszél részét a sarokrésszel együtt körülfaragják és bereszelik. Csiszolás és festés után a talpszélt és sarokrészt fényezik, majd kikerül a kaptafa. A ragasztó beragasztása után készítik ki a gojzer varrott cipőt.

Kétsoros gojzer varrott cipő lényegében nem jelent mást, mint azt, hogy a ráma varrás mellett 2 önálló varrás (alsótalp és járótalp varrás) szerepel. A kétsoros gojzer varrott cipőkön kívül létezik az egysoros gojzer varrott cipők is.

Talpbélés

Cipész tudástár - Cipőkészítés

 

A gojzer varrott cipő talpbélésnek előkészítése: szabás után beáztatás, majd megmunkálásig nedves zsákba tartják. A talpbélés színoldalát lekaparják, a húsoldali felesleget levágják. A varratfal bejelölése után (szélesség: 8-10 mm férfi, 6-10 mm női), a talpbélés gyaluval a rámán varrott cipő talpbéléséhez varratfalat készítenek. A gojzer varrott cipő talpbélését előnyújtásnak vetik alá, megakadályozva a kész cipő deformálódását.

Ráma

Cipész tudástár - Cipőkészítés

 

A ráma hossza 1,5-2 cm többlet hosszal megegyezik a talpbélésen kiképzett varratfal hosszával. Szélessége 8-14 mm, anyaga hajlékony, a rámával egyező minőségű, varrás-álló ráma-nyak. Rövid áztatás után a ráma felsőbőr felé eső részét a húsoldalról kb. a ráma felétől menetesen elvékonyítják. Belső alkatrészek: orrmerevítő, kéreg, lágyékkitöltő és talpizom kitöltő.

Alsó talp

Cipész tudástár - Cipőkészítés

 

Az alsótalp anyaga jó minőségű, hajlékony cipőipari nyak vagy hasrész tömött része. Áztatás után a felesleges részeket eltávolítják a húsoldalról és a színoldalát lekaparják. Tömörítés céljából kalapálókövön kikalapálják.

Járótalp

Cipész tudástár - Cipőkészítés

 

A járótalp anyaga jó minőségű varrókrupon talp. Áztatás után a megmunkálásig nedves zsákba teszik, majd a húsoldalról a felesleges részeket eltávolítják. Kalapálásnál ügyelnek arra, hogy a rostszerkezetet ne roncsolják a cipészmesterek. A gojzer varrott cipők talpanyagának megválasztásánál fontos szempont a megfelelő tömöttség és rugalmasság, mindemellett hajlékonynak is kell lennie, mert különben roncsolná a varrófonalat.

Cipész kisipar - Kovács Attila, Kovács Ferenc, Lesch Henrik - KIOSZ Budapest, 1959