Felhívjuk a kedves látogató figyelmét, hogy a cipőkészítés jelenleg szünetel!

Minden, ami lábbeli! Cipők, csizmák, papucsok és szandálok, női és férfi cipők, lábbelik készítése - egyedi méret alapján! Megpróbáljuk megtalálni új cipőjére a megoldást, legyen szó akár egyedi cipő készítéséről.

Találja ki, hogy milyen cipőt, lábbelit szeretne! De mi is segítünk a megfelelő cipő kiválasztásában! Válasszon stílust: mindennapos használatú cipő? Alkalmi cipő? Varrott cipő? Magassarkú cipő? Talán extrém magas sarkú női cipőre vágyik? Milyen időjárási körülményekre szeretné új cipőjét? Téli cipő? Esetleg nyári cipő? Milyen bőrből készüljön? A bőrök fajtáiról és típusairól a bőr & cipő menüpontban részletesen tájékozódhat. Színvilágban szinte végtelen a lehetőség, cipész műhelyünkben kiválaszthatja a megfelelő cipőszínt is.

Fénykép alapján is elkészítjük új lábbelijét! Női és férfi cipő ötleteket talál a cipészmester.hu honlapunkon, de akár új cipő katalógusból is választhat. Különleges vagy speciális cipő készítése esetén előzetes egyeztetés után tudjuk vállalni új lábbeli készítését.

Cipőkészítés

Nietsch - Hajmási Cipészműhely

 

A cipőket az alsó és felsőrész összeerősítési módjától függően az alábbiak szerint osztályozzuk:

  • szeges cipőkészítés
  • varrott cipőkészítés
  • ragasztott cipőkészítés
  • kombinált eljárásos cipőkészítés

A különböző eljárásokkal készített lábbelikhez az aljaanyagok helyes megválasztása elsőrangú feladat. A megválasztott belső alkatrészekkel nem érjük el a kívánt célt: a lábnak megfelelő ágyazat készítését, mely a láb kényelmét és a kellemes viseletet biztosítja. A belső anyagok feszessége, tömöttsége, sűrű rostszerkezete nem eredményezi, mindig a cipő jó minőségét, sőt gyakran ellenkező hatást érünk el velük.

Általános elvként mondhatjuk ki, hogy a különböző eljárásokkal készített lábbelik belső alkatrészeinek elsősorban a járótalphoz kell igazodniuk. A szeges cipő járótalpa a legfeszesebb, mivel a szegezést jól kell állja, tehát a hozzávaló belső anyagok - elsősorban a talpbélés - is feszes kell, hogy legyen. A varrott cipők járótalpa tömött ugyan, de hajlékony és a hozzátartozó többi belső alkatrészek is kevésbé feszesek.

A ragasztott cipők járótalpa a leghajlékonyabb (a ragasztóanyag befogadása miatt), így a hozzátartozó belsőségek is kézenfekvően hajlékony anyagok lesznek. Ez alól a cipőkészítés szabály alól a merevítőanyagok kivételek, mert ezektől elsősorban alaktartósságot és rugalmasságot kívánunk meg.

A kombinált eljárásos cipőkészítés esetén a cipők (varrott-ragasztott) talpbélése a varrott cipő talpbélésének a tömöttségével azonos, járótalpa pedig a ragasztott cipőéhez hasonló.

A különböző eljárásos cipőkészítés esetén az alja alkatrészek előkészítő megmunkálása különböző módon történik.

Elérhetőségeink

Cipőkészítők védőszentje

Nietsch - Hajmási Cipészműhely

 

Szent Theobaldus 1017-ben született a provence-i Brie városában. Apja champagne-i gróf volt. Alapos nevelést kapott, nagybátyja, a vienne-i érsek taníttatta. Szülei magas udvari állásra szánták, de Theobaldus számára fontosabb volt a magány és az imádság. Álmait akkor tudta megvalósítani, amikor Burgundia fejedelmi trónjáért harc bontakozott ki. Apjának is seregeket kellett küldeni a császári csapatok ellen. A sereg vezetésével fiát bízta meg. Ő azonban Valter nevű barátjával koldusruhába öltözve megszökött a katonai táborból és Németország peutingi erdőségébe menekült, ahol remeteéletet kezdtek élni. Az imádság és az elmélkedés mellett megélhetésükért a környékbeli falvakba napszámba dolgoztak vagy cipőt foltoztak.

Mikor kitudódott kilétük, Spanyolországba, Compostellába mentek, majd visszatértek Németországba, Trier környékére. Innen Rómába zarándokoltak. A kényszerű jövés-menés során eljutottak Vicenza városához, ahol a közeli pusztaságban végre letelepedtek. Valter nemsokára meghalt, Theobaldhoz pedig sokan jártak lelki tanácsért. Vicenza püspöke ezért nem sokkal később pappá szentelte.

Ekkor rátaláltak szülei is, akik azonban nem csábították el remeteségéből. Sőt, anyja végleg vele maradt. Theobaldus 1066. június 30-án halt meg. Testét Vicenzában temették el, majd ereklyéit Auxerre mellé vitték a róla elnevezett Szent Theobaldus-kápolnába.

Ő a cipőkészítők védőszentje, emléknapja július 1.

Cipőkészítők védőszentje

forrás: Keresztény Élet

Cipész kisipar - Kovács Attila, Kovács Ferenc, Lesch Henrik - KIOSZ Budapest, 1959