A magas sarkú cipő hosszú évek óta töretlen népszerűségnek örvendenek a nők körében. Jótékony hatásai a megjelenésre széles körben ismertek: a magas sarkú cipő elegáns, vékonyabbnak, formásabbnak mutatja a lábakat, karcsúbbnak az alakot. Természetesen mi magunk is magasabbnak tűnünk tőle, ami alacsonyabb hölgyek esetében különösen pozitív. Nem kevés férfi is odavan a magas sarkakért, hiszen rendkívül nőies megjelenést kölcsönöznek. Az esztétikai előnyök tehát egyértelműek. Azzal azonban jóval kevesebbet foglalkozunk, hogy egészségügyi szempontból viszont egyáltalán nem előnyös túl gyakran viselni ezeket a lábbeliket.

Bár sokan nem gondolnánk, egy nap átlagosan naponta 8-10 ezer lépést teszünk meg. Egy lépésnél a súlyunknak akár másfélszerese is nehezedhet a lábunkra, futás közben pedig 3-4-szerese.

Bár sokan nem gondolnánk, egy nap átlagosan naponta 8-10 ezer lépést teszünk meg. Egy lépésnél a súlyunknak akár másfélszerese is nehezedhet a lábunkra, futás közben pedig 3-4-szerese.

Ha gyakran van egész nap magas sarkú a lábunkon, ez a terhelés a lábujjakra nehezedik, ami súlyos rendellenességeket okozhat.

A magas sarkú cipő így jelentősen megterheli a bokát, a térdet, a medencét és az egész gerincoszlopot, tehát nem csak a lábon okoz panaszokat, mivel a rendellenes tartás miatt egyéb testrészeknek kell kompenzálni. A magas sarkú hordása például a nyaki gerinc területén is okozhat panaszokat, és fejfájás is kialakulhat.

Magassarkú cipő hátrányai

Magassarkú cipő hátrányai

Hasznos gondolatok
.

Miért okoz panaszokat?

A magas sarkú azért okoz problémákat, mert azzal, hogy megemeli a sarkat, a test gravitációs központja eltolódik. Ettől azonnal kialakul a rendellenes tartás, melynek következtében az alsó hátszakasz meghajlik, mire a gerinc pedig rendellenes helyzetbe kényszerül, nyomást gyakorolva ezzel az idegekre még a nyaki szakaszon is! Utóbbi következménye az állandó, szűnni nem akaró fejfájás. Fájdalmat érezhetünk a magas sarkú cipők gyakori hordása esetén az Achilles-ín környékén is, az ugyanis a sarok emelésének hatására megrövidül, így ha lapos cipő van rajtunk, fájdalmat érezhetünk. jelentősen sérül. A magas sarkak felelősek a bütyökért és a kalapácsujjért is, mindkettő nagyon fájdalmas probléma tud lenni, emellett a lábfej csontjaiban, valamint a térdben is kóros elváltozásokat okozhatnak.

Sarkalás, sarok csere